Mudurnu Konakları (Geleneksel Mudurnu Evleri)

Tarihi boyunca önemli bir yerleşme olan Mudurnu, yöreye özgü mimari geleneklerle, doğal ve tarihsel çevrenin korunabildiği, arazi yapısına uygun olarak yerleşmiş yörelerden biridir. Arazinin eğimli ve lineer formlu oluşu fiziksel biçimlenişi de etkilemiştir. Eski Mudurnu evlerinin yer aldığı saçaklarla ve çıkmalarla gölgelenen dar sokaklar oldukça ilginçtir. Bazen bir çeşme ile son bulan sokaklar yer yer daralıp genişleyen düzeni içerisinde yer alan farklı tipteki geleneksel evleri içerir.

Sokak içinde yer alan evlerde tek, çift ya da testere çıkmalar, konumuna göre görüş almak üzere ortadan, köşeden, tümüyle veya tek yandan oluşturulmuştur. Zengin ahşap çıkmalar yalnızca yapı elemanı olmaktan öteye çevre karakteristiğini veren öğeler olmuştur. Çıkmalı evler arasında sokak bütünlüğünü devam ettiren çıkmasız evler de yer almaktadır. Evler sofalıdır ve odadan sofaya açılmaktadır. Döşemesi ve tavanı ahşap olan evlerin merdivenleri de basit korkuluklu ahşap işçiliğidir. Ahşap tavanlar oldukça bezemeli, odalar mimari eleman (yaşmaklı ocak, gusulhane, dolaplar, tahta sekiler, vb) açısından zengindir.

Mudurnu evleri geleneksel Türk aile tipi, pederşahi büyük aile tipine uygun, büyük ve çok odalı evler şeklinde yapılmışlardır. Üç kuşağın bir arada yaşadığı, bahçeli, alt katı dışarıya kapalı, üst katı açık, içinde yaşayanların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilir düzeyde evlerdir. Genellikle 2-3 katlıdırlar. Saçak altında küçük mekanlar oluşturulmuştur. Zemin katlar genellikle odunluk, yüklük ve ahır olarak kullanılmaktadır. Bazı evlerin zemin katında bahçeye çıkıntı fırınlara ve su depolarına da rastlanılmaktadır.2.katlar, alçak tavanlı, küçük pencereli kışlık ve günlük katlardır. Mutfak (aşevi), kilerve depolar, bu kattadır. 3. katlar ise daha yüksek tavanlıdır. Odalarda genellikle küçük pencereler görülür ve her odada ortalama pencere sayısı 3’tür. Her oda ayrı bir birimdir. Sanki her biri bir aileye aittir.

Evlerin yapısal durumu genelde iyi olup, sonradan eklenen servis mekanlarının bir kısmı geleneksel niteliklidir ve dokuyla bütünleşmiştir. Bir kısmı ise daha sonra günümüz malzemesi ile derme çatma yöntemlerle yapılmış sağlıksız birimlerdir.

Konutlar ya mülk sahipleri tarafından kullanılmakta ya da bölünerek kiraya veriImektedir. Toplu Konut İdaresi tarafından son yıllarda yapılan ve dördüncü etabı 2021 yılında tamamlanan yeni konut bölgelerine taşınmalar arttıkça, eski dokudaki evlerin kullanım oranı da düşmektedir.

Ayrıca bkz: https://mudurnu.bel.tr/mudurnu/tarihi-eserler

Haytalar Konağı

Mudurnu yöresel konut mimarisinin en görkemli örneği sayılan Haytalar Konağı, günümüzde boştur ve kapsamlı onarıma ihtiyaç duymaktadır. Özel şahıs mülkü olan yapının kullanım hakkını devralmış olan Mudurnu Kaymakamlığı tarafından restorasyon süreci 2022 yılında başlatılmıştır.

Armutçular Konağı

Ahşap barok özellikleri gösteren, İstanbul’da bir yalının ikizi olarak Fransız bir mimara yapıldığı söylenen konak, bezeme açısından Mudurnu’nun en özel örneklerinden birini teşkil etmektedir. Günümüzde kısmen konut olarak kullanılmakta, kısmi onarıma ihtiyaç duymaktadır.

Hakkı Efendiler Konağı

Mudurnu Çayı kenarındaki geleneksel Mudurnu evlerinin görkemli bir örneği olan konak, acil ve kapsamlı onarıma ihtiyaç duymaktadır.

Kazanlar Evi

Konut, eczane ve ticaret işlevleriyle kullanılmaktadır.

Keyvanlar Konağı

Geleneksel Mudurnu evlerinin tipik bir örneği olan konak, Mudurnu’nun otel olarak işlevlendirilen ilk konağıdır

Fuat Beyler Konağı

Geleneksel Mudurnu evlerinin tipik bir örneği olan konak, restoran ve butik otel olarak işletilmektedir.

Tekkeliler Konağı

Geleneksel Mudurnu evlerinin tipik bir örneği olan konak, 2015 yılında Mudurnu Belediyesi tarafından onarılmıştır, günümüzde restoran ve butik otel olarak işletilmektedir.

Hacı Şakirler Konağı

Geleneksel Mudurnu evlerinin ilginç bir örneği olan konak, butik otel olarak işletilmektedir. Konak, 1842 yılında dönemin deri ve baharat tüccarı Hacı Şakir Ağa tarafından yaptırılmıştır. Geçmişten günümüze kadar orjinalliğini tamamen koruyan 200 senelik tarihi Hacı Şakirler Konağı’nda kendinizi Büyükannenizin, Büyükbabanızın evinde hissedeceksiniz. Kızılcık, elma, vişne, kiraz, üzüm, dut ve çeşitli meyve sebzeleri olan bahçesi, ahırdan dönüşümlü doğal otantik kapalı restoranı ve kuzine sobalı salonu ile yaz/kış misafirlerini ağırlamaktadır.

Bökesoylar Konağı

Geleneksel Mudurnu evlerinin tipik bir örneği olan konak, günümüzde butik otel olarak işletilmektedir. Bökesoylar Konağı, tarihi dokusunu koruyarak modern konforu bir araya getiren benzersiz bir konaklama deneyimi sunar. 1850’lerden kalma bu tarihi bina, 3 kat ve 6 odadan oluşan geniş bir yapısıyla dikkat çekmekteydi. Her bir oda, dönemin esintisini yaşatan detaylarla dekore edilmiştir.

Madanlar Konağı

Geleneksel Mudurnu evlerinin tipik bir örneği olan konak, 2022 yılında butik otel ve kültürel etkinlik merkezi olarak işletmeye açılmıştır.
Madanlar lakaplı konak, Hızırfakı Mahallesi’nde geniş bir bahçe içinde yer almaktadır. Mudurnu’nun yöresel sivil mimari özelliklerini tam anlamıyla yansıtan üç katlı konakta, Mudurnu evlerine özgü ahşap tavan motifi, cumbalı, sofa alanlarında sedirler ve sofalara açılan odalar yer almaktadır. Sofalarda Mudurnu’ya özgü iç mimarlık ögesi çiçeklikler, odaların içerisinde cam kenarlarında sedirler, ahşap dolaplar ve ocak görülmektedir.

Arslan Bey Konağı

Arslan Bey Konağı, tarihi atmosferi ve eşsiz mimari özellikleriyle aktif müşterilerine hizmet vermektedir. İç mekanlardaki ahşap işçiliği dönemin sanatsal zevkini yansıtarak ziyaretçilere benzersiz bir deneyim sunar. Tescilli cumbası, konağın mimari açıdan değerli bir özelliğidir ve tarih severlere geçmişe ait derin bir deneyim yaşatır.

Beyzadeler Konağı

Mudurnu ilçemizin bir diğer değerli konağı olan Beyzadeler Konağı eşsiz peyzaj düzenlemesi ile bahçe keyfinin yanında ahşap konakta otantik, tarihi bir deneyim yaşamanız için sizleri bekliyor.